Peliapaja

Leikki on lapsen työtä. Lapsi oppii leikin kautta elämän tärkeitä asioita. Hän omaksuu, käsittelee ja jäsentää maailmaansa ja kokemuksiaan pääosin juuri leikin keinoin. Hengelliset pelit ja leikit ovat lapsen mieleen. Niiden avulla on hyvä opettaa ja kerrata raamattutuokiolla käsiteltyjä asioita. Pelit ja leikit ovat myös kiva välipala kerho- ja pyhäkoulutunnilla.

Hengellisten pelien opetus perustuu Raamatun sanaan. Keskustelukortit sisältävät aiheita tunteiden käsittelystä käytöstapoihin ja moraalikysymyksiin.

Voit tulostaa pelit vapaasti. Pelien tulostus- ja käyttöohjeet tästä.

Daavid-lautapeli

Daavid-lautapeli toimii apuna Lastenmission Daavid 1 ja Daavid 2 -opetussarjojen kertaamisessa, mutta sitä voi pelata myös itsenäisenä lautapelinä. Ensimmäinen osa pelilaudasta kattaa ensimmäisen opetussarjan sisällön, toinen osa toisen opetussarjan sisällön. Molempia pelin osia voidaan käyttää erikseen, mutta ne on mahdollista myös yhdistää yhdeksi isoksi peliksi asettamalla laudat vierekkäin.

Lataa peli tästä:

Suomalainen Daavid-lautapeli

KIM-leikit

Kortit tai esineet nimetään ja asetetaan pöydälle tai lattialle leikkijöiden nähtäviksi. Leikkijät laittavat silmät kiinni, sillä aikaa ohjaaja ottaa yhden kuvan pois. Leikkijät avaavat silmänsä ja yrittävät arvata, mikä kuva puuttuu. Oikein arvannut saa kuvan ja leikki jatkuu kunnes kaikki kuvat on arvattu. Isompien lasten kanssa kuvan voi laittaa takaisin arvauksen jälkeen ja oikein arvannut saa pelimerkin. Leikin loputtua voittaja on se, jolla on eniten kortteja tai pelimerkkejä.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Muistipelit

Kortit sekoitetaan ja asetellaan pöydälle tai lattialle kuvapuolet alaspäin. Kukin pelaaja kääntää vuorollaan kaksi korttia oikein päin. Jos kuvat ovat samanlaiset, hän ottaa ne itselleen ja jatkaa peliä. Jos kuvat ovat erilaiset, hän kääntää ne takaisin ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Pelin lopussa eniten kortteja saanut on voittaja.

Muistipelien käyttöversiot:

Levitä toiset kuvat alustalle kuvat ylöspäin ja toiset kuvat sekoitetaan ja laitetaan pakkaan nurinpäin. Jokainen nostaa vuorollaan pakasta kortin ja etsii sille parin alustalta.

Kortit jaetaan lapsille niin, että toiset eivät niitä näe. Musiikin tahdissa kuljetaan ympäri huonetta. Kun musiikki loppuu näytetään lähinnä olevalle kortti. Jos ne ovat parit, istuvat kaverukset vierekkäin lattialle.

Piilota toiset kortit ympäri huonetta ennen lasten tuloa. Jaa lapsille toiset kortit ja anna heidän etsiä kortilleen pari huoneesta.

Lisää muistipelivinkkejä käyttöohjeissa.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Laulu- ja lukukortit

Pienet lapset tykkäävät nostaa kortteja pussista, vaikka eivät osaakaan vielä lukea. Silloin aikuinen voi lukea lapsen puolesta kortin. Koululaiset ovat usein innokkaita lukemaan kortteja ja varsinkin, jos saavat pitää ne itsellään.

Laulupussi, tee kerhossa tai pyhäkoulussa käytettävistä lauluista kortit. Kortin toiselle puolelle laulun nimi tai koko laulun sanat ja toiselle puolelle lauluun sopiva kuva. Valitse pussiin tunnilla käytettävät laulut ja anna lasten nostaa seuraava laulu.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Keräys- ja etsimispelit

Aina kun raamatunkertomuksessa on jokin kadonnut tai jotain etsitään, voit ottaa siihen sopivan leikin. Peliä voidaan pelata pöydällä tai lattialla, jolloin kortit tai esineet asetetaan ryhmäksi kaikkien nähtäviksi. Yksi leikkijöistä on etsijä, hän sulkee silmänsä tai menee toiseen huoneeseen. Sillä aikaa toiset sopivat, mikä korteista on oikea.

Etsijä kutsutaan paikalle ja hän alkaa nostella kortteja käteensä. Samalla toiset leikkijät laskevat ääneen kortteja, kun etsijä nostaa oikean kortin käteensä, huutavat toiset leikkijät esim. KADONNUT LAMMAS. Valitaan uusi etsijä ja peli jatkuu, kunnes kaikki ovat saaneet osallistua.

Lisää etsimispelivinkkejä pelien käyttöohjeissa.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Esitys- ja arvausleikit

Korttiin on kirjoitettu, mitä arvuutetaan. Kortin nostaja esittää pantomiimia tai antaa sanallisen vihjeen asiasta, toiset yrittävät arvata mikä se on. Peliä voidaan pelata myös niin, että jokainen nostaa kortin otsalleen sitä itse katsomatta ja sitten kysytään toisilta aiheesta kysymyksiä, johon voi vastata KYLLÄ tai EI.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Tieto- ja oppimispelit

Näiden pelien päätarkoitus on oppia raamatunasioita, kortit ovat vain apuna siinä tehtävässä.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Liikunnalliset ja muut leikit

Tähän on kerätty monenlaisia muita ideoita oppia hengellisiä asioita.

Lisää leikkivinkkejä pelien käyttöohjeissa.

Lataa tästä PDF-tiedostoja:


Keskustelukortit

Keskustelukortit on tarkoitettu avuksi keskustelun aikaansaamiseksi erilaisille ryhmille, kuten vanhemmille, aviopareille, perheille, kouluille, keskusteluryhmille, työpaikoille jne.

Lataa tästä PDF-tiedostoja: